Zo ben je verzekerd tegen schade in de wasstraat 

Kies jij ervoor om de auto zelf te wassen, of breng je periodiek een bezoek aan de wasstraat bij jou in de buurt? De meeste mensen zullen voor de tweede optie kiezen. Na een bezoek aan de wasstraat lijkt je auto weer als nieuw, zonder dat het je moeite heeft gekost. Hoe zit het eigenlijk met schade, veroorzaakt door de machines in de wasstraat? Dekt een goedkope autoverzekering deze schade, wordt de schade vergoed door de eigenaar van de wasstraat of ben je hier zelf verantwoordelijk voor? In dit artikel lees je er meer over. 

Kijk bij een autoverzekering afsluiten niet alleen naar de dekking bij schade in de wasstraat. Let ook op de dekking die de verzekering biedt, wanneer je de auto in de straat parkeert, wanneer de auto beschadigd raakt door een tak die uit een boom valt, enzovoorts. Het zijn situaties die tot hoge kosten kunnen leiden, als je niet de juiste verzekering hebt afgesloten. 

Bekijk de voorwaarden van de aanbieder van de wasstraat 
Allereerst is het bij schade als gevolg van een bezoek aan de wasstraat raadzaam om de algemene voorwaarden van de eigenaar hiervan te bekijken. Vaak wordt de schade aan een auto tot een bepaald bedrag vergoed, wanneer dit buiten je schuld om ontstaan is. Let op, niet iedere wasstraat heeft een dergelijke regeling in de algemene voorwaarden opgenomen. Het is om deze reden verstandig om de auto te wassen bij een wasstraat die is aangesloten bij de BOVAG. 

Bord met verwijzing naar eigen risico gebruiker wasstraat 
Vaak vind je bij de ingang van een wasstraat een bord, dat het gebruik van de machines in de wasstraat op eigen risico is. Zou je schade opmerken aan de auto na het gebruik van de wasstraat, dan zal dit bord juridisch geen stand houden; de eigenaar zal de schade moeten vergoeden in veel gevallen. Het zal echter lastig zijn om te bewijzen dat de schade in de wasstraat ontstaan is. 

Allrisk autoverzekering dekt schade vaak wel 
Wanneer de schade niet vergoed wordt door de eigenaar van de wasstraat, dan kun je vaak een beroep doen op een allrisk autoverzekering. Het is een WA-verzekering met volledig casco. Deze verzekering dekt schade soms ook, als schade ontstaan is door een verkeerd gebruik van de wasstraat. In de polisvoorwaarden van je verzekering vind je hier meer informatie over. Een WA-verzekering (met beperkt casco) zal de schade normaliter niet vergoeden.