Schadevrije jaren: hoe zit dat?

Voor elk jaar dat je geen schade meldt bij je autoverzekeraar, krijg je een schadevrij jaar erbij. Deze schadevrije jaren zorgen voor een lagere premie, wat natuurlijk gunstig uitpakt! Als je wel schade rijdt en dit meldt bij je verzekering, heeft dat een invloed op jouw opgebouwde schadevrije jaren en dus ook op je premie.

Hoe bereken ik mijn schadevrije jaren?

Je schadevrije jaren bereken is vrij eenvoudig, zolang je geen schade gemeld hebt bij je autoverzekeraar. Zoals net vermeldt, bouw je één schadevrij jaar op voor ieder jaar waarin je geen schade meldt. Indien je wel schade gemeld hebt, wordt het lastiger. Je kunt zelfs in de min komen op de bonus malus ladder. Iedere melding heeft het gevolg dat je vijf tredes terugvalt op de ladder. Deze ladder kan verschillen per autoverzekeraar en heeft een invloed op de te betalen premie. Mocht je het echt niet meer weten of er niet aan uitkomen, kun je het altijd nog opvragen bij je verzekeraar of op je polisblad kijken. Daar staat het namelijk ook op vermeld.

Kunnen schadevrije jaren komen te vervallen?

Helaas wel! Als je 1 jaar niet bent verzekerd zal alles vervallen en moet je weer helemaal onderaan de ladder beginnen met het opbouwen van je schadevrije jaren. Als je jouw auto verkoopt, is het aan te raden om je verzekering te schorsen in plaats van helemaal op te zeggen. Op die manier komen je opgebouwde schadevrije jaren voor de komende 3 jaar niet te vervallen. Mocht je dan intussen toch besluiten weer een auto te verzekeren, heb je in ieder geval je schadevrije jaren nog!

Bouw ik schadevrije jaren op als ik in een leaseauto rijd?

Ja, maar in dit geval is het van belang om een leaseverklaring aan te vragen. Op die manier kun je bewijzen dat je tijdens de leaseperiode geen schade gereden hebt en deze jaren meenemen naar de verzekering van je privéauto. Als je het leasecontract opzegt, zul je deze verklaring vanzelf ontvangen.

Ik heb geen leaseauto, maar wel een auto van mijn werkgever. Hoe zit dit dan?

In dit geval is het alles behalve eenvoudig om je schadevrije jaren te laten zien aan je nieuwe autoverzekeraar. Je zou een verklaring van je werkgever kunnen opvragen die kan aantonen hoeveel schadevrije jaren jij in die auto hebt gereden. Echter is het niet 100% zeker dat deze door elke verzekeraar geaccepteerd wordt.

Mocht de verzekeraar het niet accepteren, kun je altijd nog op zoek gaan naar een andere. Online een autoverzekering vergelijken kan je hierbij helpen. Op die manier kan je een verzekering vinden voor jouw automerk die aansluit bij jouw wensen. Kijk dus eens online voor informatie per verzekeraar en automerk zoals Hyundai autoverzekering op Autoverzekering.nl