Oefenen voor theorie rijbewijs B

Het halen van rijbewijs B bestaat uit twee gedeelten: een praktijkexamen en een theorie-examen. Oefenen voor het praktijkrijexamen wordt meestal als het favoriete onderdeel hiervan gezien. Hoe leuk is het wel niet om daadwerkelijk achter het stuur te zitten. Minst favoriete deel is nu eenmaal het theorie rijbewijs b examen. Toch hoeft het oefenen van het theorie-examen helemaal niet zo saai te zijn!

Online oefenen voor je theorie-examen rijbewijs B

Via je computer, mobiel, of tablet kun jij zelf bepalen waar en wanneer je wilt oefenen voor je theorie-examen. Heb je een verloren moment tijdens tussenuren, open dan snel je app en ga aan de slag. Juist door veel te oefenen blijft je opgedane kennis veel langer hangen. Ontdek de logica achter onze verkeersregels en bekijk eens wat vaker de aanwezige verkeersborden op straat. De logica wordt je al snel duidelijk. Saai is het beantwoorden van de vragen allerminst, wanneer je er een sport van maakt zoveel mogelijk vragen snel en correct te beantwoorden! De theorievragen zijn nagebootst aan die van het werkelijke examen, evenals de tijdsduur tussen de vragen.

Kosten Rijbewijs B in Vlaanderen

Wie in Vlaanderen autorijlessen volgt bij ouders, of via de rijschool, moet zich ook voorbereiden op het theorie-examen rijbewijs B. In Vlaanderen betaalt men voor het theorie-examen € 15. Natuurlijk zijn er nog overige kosten verbonden aan het behalen van het rijbewijs B. Welke dat zijn zetten we hieronder voor je op een rijtje.

De volgende tarieven gelden voor het behalen van rijbewijs B:

  • Theorie-examen: € 15
  • Voorlopig rijbewijs, circa: € 25
  • Voorlopig rijbewijs halen via rijschool: kosten verschillen per rijschool
  • Praktijkexamen: € 40
  • (slaagt u niet binnen 2 keer voor het praktijk examen, dan zal er verplicht 6 uur rijles moeten worden afgenomen).
  • Rijbewijs, circa: € 25
  • Terugkommoment: € 102

Wat is een terugkommoment?

Zodra het definitieve rijbewijs B is afgegeven, volgt er 6 tot 9 maanden na dato een ’terugkommoment’. Dit terugkommoment is een 4 uur durende opleiding, waarvoor overigens geen examen voor hoeft te worden afgelegd.

Waarom is het terugkommoment in het leven geroepen?

De reden van het door de overheid ingevoerde ’terugkommoment’ is om ongelukken onder jonge chauffeurs -net in het bezit van rijbewijs B- te minimaliseren en is naar Oostenrijks voorbeeld (en succes) in België geïntroduceerd. Sommige jonge chauffeurs kunnen niet altijd even goed de risico’s en gevolgen van hun soms roekeloze rijgedrag overzien. Om hen een stuk bewustwording mee te geven, bijvoorbeeld d.m.v. het uitwisselen van praktijkervaringen met andere jonge chauffeurs, wordt het terugkommoment georganiseerd. Het is dus geen cursus of training: deze opleiding staat in het teken van reflectie en verbetering.