De ideale bril om mee auto te rijden

Draag jij een bril voor dichtbij of voor veraf? Dan herken je de volgende situatie waarschijnlijk wel: je moet continu je bril op en afzetten als je wisselt tussen verschillende afstanden. Wat een gedoe! Vooral in de auto is dit onhandig en kan het zelfs gevaarlijk zijn. Een multifocale bril biedt uitkomst. Lees meer over de voordelen van autorijden met een multifocale bril.

Wat is een multifocale bril?

Een multifocale bril bevat meerdere gedeeltes: een leesgedeelte voor dichtbij, een tussengedeelte voor middellange afstand en een gedeelte voor veraf. Deze verschillende gedeeltes lopen vloeiend in elkaar over, zodat je er bijna niets van merkt. Met een multifocale bril zie je dus zowel van dichtbij als van veraf weer scherp én hoef je niet continu te wisselen tussen brillen of je bril continu op en af te zetten.

Heb jij alleen moeite met dingen van dichtbij scherp zien? Dan volstaat in veel gevallen een leesbril. Laat je adviseren door je opticien wat voor jou de de juiste leesbril is.

Waarom is een multifocale bril ideaal in de auto?

Als je aan het autorijden bent, wissel je continu tussen verschillende afstanden: van het dashboard naar de weg en andersom. Met een multifocale bril zie je alles scherp. Het tussengedeelte gebruik je om op het dashboard te kijken en het bovenste gedeelte gebruik je om op de weg te kijken. Dit gedeelte gebruik je ook om in je spiegels te kijken en als je achteruit rijdt.

Multifocale zonnebril

Er bestaan niet alleen gewone multifocale brillen, maar ook multifocale zonnebrillen. Zo zie je alles scherp, óók als de zon schijnt. Ben jij veel op de weg te vinden? Dan is een multifocale zonnebril met polariserende glazen iets voor jou. Deze glazen absorberen zonlicht beter dan een zonnebril met gewone glazen, zodat je minder last hebt van weerkaatsend zonlicht op het wegdek. Vind jij een multifocale iets te prijzig? Een overzetzonnebril is een voordelig alternatief voor een multifocale zonnebril. Zo’n zonnebril zet je eenvoudig over je gewone bril.

Let op: een multifocale zonnebril met meekleurende glazen is niet geschikt om mee auto te rijden. Dat komt doordat een autoruit een ingebouwde UV-filter heeft, waardoor de glazen niet goed verkleuren. Kies dus voor een multifocale zonnebril of een overzetzonnebril.

Lees ook ons artikel over sterretjes in uw voorruit