Essentiele informatie over winterbanden en sneeuwkettingen

De komende tijd zullen veel mensen hun ski’s en snowboards van zolder halen om richting Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk te trekken. Veel wintersporters zullen van tevoren nog winkels bestormen voor goede handschoenen en wintergear. Helaas vergeten veel mensen dat hun auto ook winterklaar moet worden gemaakt.

Ten eerste is het van belang dat je je auto langs de garage brengt voor een algehele check. Stel je voor je gaat 1000 kilometer rijden. Dan wil je niet hebben dat je op de helft van deze trip er opeens achter komt dat je olie peil te laag is, of dat je auto het begeeft wegens mankementen. Juist deze trips waar je veel van je auto vraagt, sneeuw en bergen, zorgen ervoor dat je auto het opgeeft. Niets is leuker dan je vakantie beginnen met urenlang langs de zijkant van de weg staan, toch?

Om deze redenen raden we je aan om een maand van tevoren met je auto langs de garage te gaan. Daarnaast is het handig om te checken of winterbanden verplicht zijn waar je heen gaat. Als ze verplicht zijn dan moet je ze aanschaffen. Veroorzaak je een ongeluk dan zijn alle kosten voor jou omdat je simpelweg geen winterbanden onder je auto hebt. De boetes voor het gebrek aan de juiste set banden is ook niet mals. Laat je huidige winterbanden checken waardoor je weet of ze je vakantie gaan halen of dat je nieuwe aan moet schaffen.

Als je heel hoog op de berg in een hostel of hotel zit dan zijn sneeuwkettingen geen luxe maar een noodzaak. Veel sneeuw zorgt ervoor dat sneeuwkettingen net een beetje meer veiligheid garanderen. Better safe than sorry! Test je sneeuwkettingen thuis uit, zodat je niet een uur loopt te klungelen met omdoen van de kettingen.

Let bij het rijden met sneeuwkettingen goed op. Elke set heeft een maximumsnelheid. Ga daar niet overheen want de kans bestaat dat de kettingen je auto hierdoor beschadigen. Dan is het gebruik van sneeuwkettingen totaal nutteloos.

Winterbanden van hoge kwaliteit gaan meerdere winters mee en zorgen ervoor dat ze niet duurder zijn in gebruik dan all season banden. Tuurlijk is een set winter- en zomerbanden in één jaar aanschaffen duur. Toch zullen deze banden aanzienlijk langer meegaan dan een set die je het hele jaar gebruikt. Ze betalen zich snel uit.

Hoe herken je winterbanden? Deze banden zijn voorzien van een symbool van een sneeuwvlokje. Daarnaast staat er soms nog een M+S op de banden. Dit staat voor modder en sneeuw. Het is een overbodig teken en als het ontbreekt op je set banden is dit niet erg.

Al jaren komen de winterbanden van Michelin als beste uit de test. Kies je voor kwaliteit en wil je je zo veilig mogelijk voelen in je auto? Neem dan banden van Michelin. Modellen die al jaren zich bewijzen in verschillende tests van de ANWB en de Autoweek zijn de Michelin Pilot Alpin a4 voor personen auto’s en de Michelin Alpin 5 verkrijgbaar bij Bandenconcurrent voor grotere auto’s.